Тухум Барак – виклик кулінару або смаковий тріумф: пезвичайний досвід приготування узбецької страви
Тухум барак – це старовинне блюдо узбецької національної кухні. Готують його переважно в Хорезмської області, в інших регіонах воно не так поширене. За легендою, цю страву готували хану перед відвідуванням гарему. По суті це наші вареники, тільки начинка у них досить незвичайна. Вона робиться з яєць і молока, і заливається в конвертики з тіста в рідкому вигляді. Дослівний прямий переклад назви цієї страви звучить так: «тухум»-яйце, «барак»-варити. Основна трудність у приготуванні цієї страви, як раз полягає в рідкої начинки, молочно-яєчну суміш постійно намагається протекти.
Тухум Барак спробую приготувати сьогодні
Для цієї страви, я використовував просте тісто, воно залишилося у мене після приготування . Зберігалося воно в морозилці, знадобилося лише розморозити. Тісто звичайне, таке замішують для пельменів або вареників. Описувати детально не бачу сенсу, впевнений, кожна господиня знає як це робити. Тісто потрібно тонко розкачати і нарізати необхідну кількість кружечків. Я використав для цього звичайний стакан. Начинка досить проста – 3 курячих яйця, три столові ложки молока і сіль. Все це ретельно перемішуємо вінчиком до однорідної маси. Спецій вирішив не додавати, мені хотілося чогось ніжного, вершкового.
Замість спецій, я вирішив покласти трохи вершкового масла. Зовсім небагато, в центр кожного кружечка з тіста. Далі, треба наробити з кружечків тесту конвертики. Защипуємо, як звичайні вареники, але не до кінця, потрібно залишити маленький отвір, через нього ми будемо заливати рідку начинку. Защипувати краю потрібно дуже ретельно. Таким чином треба підготувати всі шматочки тіста, далі на це не буде часу. Ось тут то і починається найважче, все треба робити дуже швидко. У мене не було часу навіть зробити
Потрібно кожен конвертик залити начинку, швидко защипати його і відразу кидати в киплячу воду. Заливати начинку найзручніше чайною ложечкою.
Ви не уявляєте скільки нових матюків та прокльонів на адресу цієї страви почула дружина, ніколи не бачив її такою червоною від збентеження. У підсумку, вона просто втекла з кухні закривши вуха, і я залишився з ворогом віч-на-віч. Спочатку, кожен другий вареник у мене протікав, доводилося викидати. Але, в підсумку, я пристосувався, і справа пішла. Все виявилося не так вже й складно, трохи вправності і можна ліпити їх пачками. Довго варити не треба, досить пари хвилин після спливання. Що цікаво, в процесі варіння вареники пузаті, але як тільки їх дістаєш з води, вони відразу ж здуваються і стають плоскими.
Ось так тухум барак виглядає в розрізі. Подавати з розтопленим вершковим маслом і сметаною. Дійсно дуже смачно! Дружині, ще не до кінця відійшла від шоку, теж дуже сподобалося. Всі муки, випробувані в процесі готування, стоять цієї страви. Смак дуже ніжний, вершково-яєчно-молочний. Саме такий смак я і хотів отримати. Найімовірніше, я буду готувати тухум барак знову, але вже точно не в найближчі півроку. Почекаю, поки згаснуть свіжі негативні емоції.
Одного разу я вирішив поділитися цим рецептом з друзями. Вони були здивовані незвичайною начинкою і хотіли спробувати самі. Ми зібралися разом на вихідних і вирішили приготувати тухум барак спільними зусиллями. Це виявилося чудовою ідеєю, адже допомога друзів значно полегшила процес і зробила його менш стресовим. Вони допомагали защипувати краї і заливати начинку, а я займався контролем процесу варіння. Спільне приготування принесло багато радості і веселощів. Друзі жартували і сміялися, ділилися своїми враженнями від незвичайного рецепту. Ми разом насолоджувалися результатом наших старань, і це стало прекрасною нагодою провести час разом. Тухум барак вийшов смачним, і всі були задоволені, що змогли спробувати нову страву.
Ось кілька порад, які ми винесли з цього досвіду:
- Працюйте в команді, щоб процес приготування був швидшим і веселішим.
- Використовуйте чайну ложечку для зручного заливання начинки.
- Защипуйте краї дуже ретельно, щоб начинка не витікала.
- Не забудьте подавати тухум барак з вершковим маслом і сметаною для кращого смаку.
Тухум барак – це не лише смачна страва, але й справжнє кулінарне випробування, яке варто спробувати кожному. Вона вимагає терпіння і певної вправності, але результати виправдовують всі зусилля. Процес приготування може бути складним, особливо для новачків, але з практикою все стає легше. Незвичайна яєчно-молочна начинка в поєднанні з тонким тістом створює унікальний смак, який варто спробувати хоча б раз у житті. Спільне приготування тухум барака може стати чудовим приводом для зібрання з друзями чи родиною. Це не тільки полегшить процес, але й зробить його веселішим і більш приємним. Незважаючи на початкові труднощі, результат вас приємно здивує. Тухум барак – це страва, яка заслуговує на місце у вашій кулінарній книзі, і, безумовно, буде радувати вас та ваших близьких своїм ніжним і насиченим смаком.