Вперше готую яйця по “шотландськи”. Як виявилося, нічого складного немає.
У цій статті розповім як я в перший раз спробував приготувати популярну в британській кухні закуску – яйця по-шотландськи. Прошу не закидати тапками, рецепт не класичний, як завжди максимально спрощений, з мінімумом продуктів.
Історія страви.
Яйце по-шотландськи (англ. Scotch egg)– страва британської кухні. Являє собою варені яйця, обмазані м’ясним фаршем, і обсмажені в панірувальних сухарях.
Вважається, що страва була вперше приготовлено лондонською компанією Fortnum & Mason. За іншою версією авторство страви невідомо, а рецепт сходить до страви Кухні Великих Моголів «Наргиси кюфта».
У друкованому вигляді рецепт цієї страви вперше зустрічається в книзі Марії Ранделл Нова система домашньої кухні видання 1809 року. У цій і більш пізніх куховарських книгах XIX століття готові яйця рекомендувалося подавати в гарячому вигляді під соусом. Зараз його вживають і в холодному вигляді, зокрема, як закуску на пікніках.
Інформація з Вікіпедії
Приступимо до готування
Для цієї страви знадобиться:
- Яйця курячі 7-8 шт
- Фарш – 500 грам
- Цибуля ріпчаста – 1 шт
- Сухарі панірувальні
- Сіль, спеції
Першим ділом потрібно зварити яйця некруто. Для цього варимо їх, після початку кипіння води, протягом 3 хвилин. Далі заливаємо холодною водою, даємо охолонути 5 хвилинок і очищаємо від шкаралупи. Не біда, якщо шкаралупа буде погано чиститься, всі огріхи закриються фаршем.
Фарш я використовував готовий, з індички. В класичному, базовому рецепті використовується суміш яловичого і свинячого фаршу.
Натираємо цибулю на терці прямо в миску з фаршем, щоб не пропало ні грама цибульного соку. Додаємо сіль і спеції (суміш червоного і чорного перців) і ретельно перемішуємо.
Яйце облепляем тонким шаром фаршу формуємо акуратний кульку і обвалюємо в сухарях. Правда, спочатку потрібно було вмочити котлетки в збите яйце, а тільки потім панірувати, але я щось зглупив і зварив всі наявні вдома яйця, а в магазин йти за новими не хотілося. І так зійде.
Обсмажувати яйця потрібно у фритюрі, але я як завжди все спростив і обсмажив просто на сковороді з великою кількістю олії протягом приблизно 10 хвилин. Щоб просмаження вийшла рівномірною, а яйця залишилися круглої форми, потрібно частіше їх крутити на сковороді.
Ось такий вийшов результат. Я хотів, щоб жовток залишився рідким, але на жаль це в мене не вийшло. Мабуть, поки обжаривал, жовтки схопилися. Але все одно, я задоволений. Вийшло дуже смачно і незвично, незважаючи на те, що я готував це блюдо самим примітивним способом.